Egmond aan Zee, 18 oktober 1941
Op 18 oktober 1941 werden tijdens zwaar stormweer de reddingsstations Zandvoort, Wijk aan Zee en Egmond aan Zee gewaarschuwd voor een in nood verkerende logger. Van de IJmuidense Logger IJm 225 was de positie niet precies bekend, ongeveer t.h.v. IJmuiden. De gewaarschuwde stations stonden klaar om uit te rukken.
De motorstrandreddingboot President Steyn van Egmond aan Zee stond op de boulevard omstreeks 2030u klaar om uit te varen. Een half uur eerder waren noodseinen gezien ZW van Egmond aan Zee. De zee stond tegen de duinen en er waren vele mijnen aangespoeld. Het was niet bekend of en zo ja waar een schip zou zijn gestrand. Het verzoek om een ruiter langs het strand op verkenning uit te sturen werd door de Duitsers verboden. De terugkomst van een militaire patrouille moest worden afgewacht. Om 2215u kwam het bericht dat 2 kilometer ten zuiden van Egmond een schip was gestrand. Het reddingstation Egmond aan Zee kon en moest in actie komen.
De tractor Zeeleeuw trok de reddingboot langs het strand tot vlakbij de gestrande logger, zeer voorzichtig rijdend i.v.m. de vele mijnen. De zoeklichten van tractor en reddingboot deden geweldige diensten. De IJM 225 zat tamelijk hoog op het strand zodat werd besloten om de bootwagen met boot door de tractor in zee te duwen en zo te trachten langszij de logger te komen. Dit lukte inderdaad zodoende konden de opvarenden van de IJM 225 direct in de reddingboot stappen terwijl deze nog op de bootwagen stond. Intussen was het toch wel een riskante manoeuvre geworden omdat het enige tijd duurde voordat alle 13 schipbreukelingen waren overgestapt, de zware tractor zakte steeds dieper in het door de storm losgewoeld zand. Gelukkig liep alles goed af, om 02.30u waren de reddingmiddelen en schipbreukelingen weer in het boothuis.
Leuke Site. Bedankt voor de Informatie. Ga zo door, we komen beslist gauw naar het museum.