Iedereen kent ze wel, de tientallen overblijfselen van onderdelen van de voormalige Atlantikwall in de duinen en langs de kust. Soms gaat het om grote complexen die vrij in het landschap staan en de directe omgeving domineren. In andere gevallen gaat het om kleine werken die overwoekerd en grotendeels volgelopen met zand midden in het bos staan en waarvan bijna niemand het bestaan nog vermoedt. Nog even en ze zijn geheel onder het zand verdwenen, net als met zoveel bunkers reeds is gebeurd.

Dat de bunkers onderdeel uitmaakten van de zogeheten Stutzpunktgruppe Castricum, een complex van verdedigingswerken dat werd geacht een sleutelrol te vervullen bij een eventuele geallieerde invasie, was en is maar bij weinigen bekend. De Stutzpunktgruppe Castricum bestreek het kustgebied van Wijk aan Zee tot aan Egmond aan Zee.

Stichting Egmond ’40-’45 wil zich in gaan zetten voor het beheer en behoud van verdedigingswerken.

In het kader van deze missie willen wij 2 bunkermusea gaan realiseren in het duingebied van Egmond aan Zee.

Wij zijn op zoek naar:

  • Vrijwilligers
  • Verhalen uit de omgeving
  • Voorwerpen uit de omgeving
  • Donateurs
  • Sponsors

 

Wilt u op welke wijze dan ook onze stichting steunen neemt u dan contact met ons op via ons contact formulier op de hoofd pagina of stuur een email naar: Info@egmond4045.nl

Word donateur
Klik hier om uw donatie te storten
Geschiedenis van de bunker

Daglicht na 67 jaar

Piet Zwart uit Egmond aan Zee, was één van de mensen die in opdracht van het Bureau Registratie Verdedigingswerken (BRV), alle verdedigingswerken aan de noordkant van Egmond aan Zee dicht moest metselen, waarna er vervolgens een dikke laag zand op werd geschoven.

Het was nu dik 2 jaar na het einde van de oorlog en Egmond aan Zee krabbelde langzaam weer op.

“Vergeten die rotzooi”, was het devies, we hebben wel wat beters te doen dan de jeugd telkenmale te moeten weg sturen bij die “bunkers”.

Het was warm die dinsdag 5 augustus, hij had er al een aantal gehad en dit was vandaag de laatste. Dit was een voormalige munitiebunker, één met twee grote ruimte’s en een lange galerij ervoor welke in verbinding stond met andere bunkers.

Hierdoor konden de soldaten bij een aanval relatief veilig de munitie uit de munitiebunker halen zonder het gevaar te lopen beschoten te worden.

Eén kant van de bunker was inmiddels al dicht gemetseld, Piet maakte z’n spullen klaar om de andere kant ook dicht te metselen, toen hij bedacht om zijn handtekening op de muur te zetten: hij pakte zijn timmermanspotlood en schreef op de muur :

“P. Zwart , Trompstraat 5 , Egmond aan Zee , 5-08-1947”

Daarna tekende hij nog een drietal schepen op de muur voordat hij de bunker voorgoed dicht metselde… dacht hij..

Juli 2014,

Langzaam baant de graafmachine zich een weg door de zachte duingrond. Er wordt nu al een half uur puin en zand weggegraven. Het is warm die dag in Juli. Rondom de kuil de mensen van Stichting Egmond ’40-’45, vrijwilligers en mensen van de Haagse bunkerploeg. Op hun aanwijzing heeft de stichting deze bunker gevonden. Een ideale plek voor een museum over de periode ’40-’45.

De graafmachine komt nu bij een dichtgemetselde toegang… Nu moet er een doorgang door de muur worden gemaakt. Met behulp van een jekkerhamer en een aggregaat komt er langzaam licht na 67 jaar duisternis…

Nadat de ingang groot genoeg is om er door te kunnen gaat Martijn als eerste naar binnen: Gutentag…? geen reactie…

Na wat gelach volgen de anderen. De bunker wordt verkend en veilig bevonden voor verder onderzoek. Eén van de twee voormalige munitieruimte’s is te betreden, de ander ligt versperd door puin. De versperde ruimte is echter door een luchtschacht goed te bekijken, ook deze ruimte blijkt in perfecte staat. Na een tweetal uren te hebben doorgebracht in de bunker gaan we verder met ons onderzoek:

In wat voor staat zijn de aangebouwde tunnels?

Na de bunker te hebben dichtgemaakt wordt er weer 3 meter zand opgeschoven. Nu zijn de tunnels aan de beurt. Van deze blijken echter alleen de zijmuren nog te staan, de daken zijn gesloopt. De dag loopt op z’n einde, het duingebied wordt weer terug gegeven aan de natuur: zand wordt weer op de tunnels geschoven en helm wordt weer terug geplant.

Voor ons is deze dag een succes: Stichting Egmond ’40-’45 heeft stap 1 gezet: het bekijken van de bunker en z’n aangrenzende gangenstelsels.

Conclusie:

De complete bunker blijkt in perfecte staat te verkeren inclusief de tekeningen van Piet. De tunnels bljiken echter gesloopt. We gaan nu plannen maken met Hoogheemraadschap waar het zand rondom en op de bunker naartoe moet, zodat we een veilige in- en uitgang kunnen creëren.

Wordt vervolgd…

Wij willen de vrijwilligers die aanwezig waren bedanken voor hun inzet op deze geslaagde dag.

Klik hier voor een filmpje van deze dag.

Wie zitten er achter de stichting Egmond ’40-’45?

De stichting bestaat uit
  • Martijn Visser, Voorzitter.
  • Mark de Vassij, Vice voorzitter.
  • Michiel Kriele, Secretaris / website
  • Judith Weghorst, penningmeester.
  • Erik Röpke, bestuurslid.